Veiledning for montering av trappefornyer

Profesjonelt utstyr til renovering av trapp. Man kommer langt med minimum-utstyret vi har beskrevet. Det tar bare litt mer tid.

Legg måleskinnen i det gamle trinnet. dra pekerne ut i alle hjørner og skru til så de holder seg på plass. om du skal bruke bakkantlist i åpen trapp tar du pekerne 5 mm. utover kanten bak på trinnet. Bakkantlisten har et spor som trinnplaten skyves inn i.

Legg den fikserte skinnen og pekerne på den nye trinnplaten. husk at pekerne som er ut mot trappenesen må trekkes inn tilsvarende tykkelsen på trappenesen da denne ikke er med på å dekke toppflaten av det gamle trinnet. strek opp mot spissene og skjær ut formen av det gamle trinnet. kapp så nøyaktig som mulig og juster trinnet etterpå til det passer.

Nå er platen kuttet til og den kan justeres og monteres i trappen.

Ha lim rundt kanten hele veien og i sikk sakk i mellom med ca. 5 cm. mellomrom. kapp av patronspissen til limet med ca. 1 cm slik at du legger 5-6 mm. striper med lim. Husk bruk ms-polymer lim, ikke vannbasert.

Om det ikke dekker i dybde med den platen du har, bruker du avkappet fra platen du tilpasser til skjøting. Ta delen du kapper av og snu rundt. Sett den inntil platen og mål ut det som mangler. du trenger kun å måle ut vinkelen på endesiden. vinkelen i bakkant er allerede riktig fra du kuttet av trinnplaten. Se de neste bildene.

Snu biten rundt og legg den inntil. Strek opp i samme linje/vinkel som endekanten av platen har.

Bruk en vinkel eller lignende å strek opp.

Ferdig kappet har du skjøtestykket til dybden du trenger.

Bak på hver del har du nå et notspor. I dette sporet setter du lamellkjeks slik at det blir hold og riktig høyde. Ha på litt lim i underkant på begge delene, ikke i notsporet. Alt skal kun hellimes ned til underlaget.

Ha på lim og legg ned trinnplaten.

Trekk trinnplaten litt ut slik at du får skjøtebiten på plass.

Skyv trinnplaten inn. det er ikke alltid du får det helt tett, men bare la det være. Bruk Tec7 eik eller egnet farge å fug sprekken etterpå. Trappen skal slipes lett og oljes etterpå og da er det knapt synlig.

Fortsett til alle trinn er målt ut og montert. til slutt bruker man Tec7 eik eller passende farge til å fuge evt. små sprekker mot vanger etc.

Her har vi satt opp en enkel veiledning på hvordan man utfører renovering av trapp med trappefornyer.

 
Et minimum av utstyr du trenger er:
- Fintannet håndsag/Stikk - vippesag.
- Blyant.
- Linial/rettholt.
- Vinkel - (kanskje stillbar vinkel i noen tilfeller).
- Lim - fugepresse.
- Måleskinne(er) med pekere gjør utmåling av passform veldig enkelt. Spesielt bra å ha når du skal gjøre en svingtrapp. 
 
Før du setter i gang:
- Mål på alle trinn. Lengste lengden på alle trinn. ikke tenk på dybden når du måler trinnet, i dybden kan du skjøte med kappet du får fra trinnplaten. der det er rette trinn som du ikke får kapp fra som er dypere enn 305mm, bruker du det vi kaller skjøteplank. Skal du ha bakkantlister, eller opptrinnsplater bør også alle bakkantene måles.
- Utfør malerarbeid før du monterer trinnplater.
- Pass på at de gamle trinnene har en ren og noenlunde jevn overflate.
- Bruk alltid et ms-polymer basert lim eller tilsvarende. Aldri vannbasert lim.
 
Om du skulle stå fast mens du holder på kan du ringe 47706066 når som helst, også i helg. Er vi tilgjengelige hjelper vi gjerne til. 
 
Under har vi lagt inn en billedserie med grunnleggende tips til montering av nye trinnplater i din trapp. Vi legger til bilder og tips etterhvert.